Maarten Vanden Eynde

Maarten Vanden Eynde (°1977) onderzoekt in zijn artistieke praktijk de ecologische impact van de mensheid op de aarde en de erfenis die we achterlaten in de geologische lagen van de toekomst. Het begrip Anthropoceen – een omstreden term voor het tijdperk waarin menselijke activiteiten een wereldwijde impact hebben op ecosystemen – staat centraal in zijn werk. Vanden Eynde combineert lange-termijnonderzoek met multidisciplinaire samenwerkingen, variërend van mariene biologie tot antropologie en futurologie, om complexe globale vraagstukken tastbaar en inzichtelijk te maken.
Zijn werk richt zich vaak op de materialiteit van alledaagse objecten en hun levenscyclus: van oorsprong en ontginning tot transport, transformatie en de afvalfase. Zo ontwikkelde hij van 2008 tot 2013 Plastic Reef, een groeiende installatie van gesmolten plastic afval uit de oceanen. Dit project legde niet alleen de omvang van plasticvervuiling bloot, maar weerspiegelde ook de bedreiging voor koraalriffen en het blijvende spoor van menselijke activiteit.
In zijn huidige project Triangular Trade onderzoekt hij de invloed van trans-Atlantische handel in grondstoffen zoals rubber, koper, en lithium op mondiale machtstructuren en menselijke evolutie. Zijn fictieve wetenschap Genetologie (The Science of First Things) biedt een methodologisch kader waarmee hij onze relatie tot tijd en vooruitgang bevraagt.
Van 2020 tot 2024 is Vanden Eynde als promovendus verbonden aan het onderzoeksproject Matter, Gesture, Soul aan de Universiteit van Bergen, Noorwegen. Zijn werk wordt wereldwijd geëxposeerd en speelt een cruciale rol in het gesprek over de impact en toekomst van de mensheid.